четвъртък, 2 май 2024 г.

Предложението за военна помощ на Украйна е внесено в парламента

 

СНИМКА: БГНЕС

Министерството на отбраната (МО) внесе предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

По-рано днес служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Той изтъкна, че помощта, която ще даде страната ни на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси, добяват от МО.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на страната ни в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европейския съюз в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия, са казва още в съобщението на МО. От там допълват, че в рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html