неделя, 28 април 2024 г.

ЕК ще инспектира „зелената линия“, разделяща Кипър

„Зелената линия“ разделя и столицата Никозия на 2. Старата част е останала в турската зона.
СНИМКА ВАСИЛ НАНЧЕВ

Представители на Европейската комисия, страни-членки, на европейските агенции „Фронтекс“ и Европол ще посетят днес „зелената линия“, разделяща Кипър, за да се запознаят на място с най-острия проблем на незаконната миграция на острова, съобщи БНР. Инициативата е в рамките на провеждащата се вчера и днес в Никозия втора среща на Мрежата на високо равнище за връщанията на Европейската комисия.

„Зелената линия“ продължава да бъде „ахилесова пета“ за Кипър, тъй като въпреки предприеманите мерки и въпреки, че не е външна граница, през нея преминават 95% от влизащите незаконно в страната мигранти, съобщи вътрешният министър Никос Нурис пред участниците в европейската среща.

Мигрантските потоци се канализират ежедневно от Турция през окупираната северна част на острова и се използват от Анкара като инструмент за политически натиск върху Никозия, каза министърът. Кипър е оценен като страна модел в ЕС по въпроса за връщанията на незаконни мигранти в техните страни, заяви още Никос Нурис.

Върнатите през тази година почти 7000 души представляват 40% от пристигналите мигранти, а общо търсещите убежище и получилите статут на закрила са достигнали повече от 6% от населението на Кипър. И по двата показателя страната е на първо място в ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html