петък, 26 април 2024 г.

Северна Македония обмисля въвеждане на плосък данък

Димитър Ковачевски
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Северна Македония обмисля въвеждане на плосък данък. Това предвижда нова концепция за данъчна реформа, част от Стратегията за реформа на данъчната система (2021-2025 г.), която представиха на пресконференция премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на финансите Фатмир Бесими.

От кабинета предлагат премахване на прогресивното данъчно облагане и въвеждане на единна ставка от 10% данък върху доходите на физическите лица, запазване на данък печалба от 10% и на ДДС от 18%. В концепцията не се предвиждат нови данъци, нито данъчно облагане на лихвите по депозитите и спестовните сметки.

По думите на министър-председателя на страната събираемостта на данъците като дял от БВП в Северна Македония е под процента на страните от региона и е далеч под средното за страните от ЕС и развитите страни.

„През 2020 г. делът на данъчните приходи в БВП у нас е 16,1%, в Черна гора – 23%, в Косово – 22,3%, в Сърбия – 20,1% и в Албания – 17,3%”, посочи Ковачевски, според когото чрез данъчната реформа трябва да бъдат решени два проблема – сивата икономика и създаване на справедлива и ефективна данъчна система.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html