четвъртък, 2 май 2024 г.

Почина рок певицата Кристин Макви от групата „Флетууд Мак“

Снимка: БГНЕС

Кристин Макви почина на 79 години след кратко боледуване. Тя беше певицата и автор на песни от групата „Флетууд Мак“. Новината съобщиха  семейството и колегите ѝ в социалните мрежи.

Истинското име на Макви е Кристин Ан Перфект. Родена е в Ланакшър, Великобритания, през 1943 година. Произхожда от музикално семейство, баща ѝ е бил цигулар и учител по музика, а дядо ѝ е свирил на орган в Уестминстърското абатство.

Любовта ѝ към музиката се заражда още от ранна детска възраст. Тя свири на пиано от дете, но се отказва от класическата музика след като чува ранни рок записи на Фатс Домино и други.

Докато учи в „Moseley School of Art“ се сприятелява с различни членове на нововъзникващия музикален жанр – британски блус. На 20 години се присъединява към групата „Chicken Shack“ като певица и пианистка.

Сред конкурентните групи, на които се е възхищавала, е била „Флетууд мак“. През 1970 година се омъжва за Джон Макви от групата и скоро след това започва да пее с тях.

Заедно създават хитове като „Little Lies“, „Everywhere“, „Don’t Stop“, „Say You Love Me“ и „Songbird“. През 90-те години Макви напуска „Флетууд мак“ и окончателно решава да с сбогува с рок сцената. Въпреки че по същото време тя и съпругът ѝ слагат край на брака си, като причина за напускането на Макви се посочва умора от славата.

28 години по-късно – през 2014 година, започва да усеща липсата на музиката в живота си и пожелава да се върне в групата. Единодушно членовете на „Флетууд мак“ приветстват идеята. Днес те написаха: „Тя беше най-добрият музикант, който някой можеше да има в групата си и най-добрият приятел, който всеки можеше да има в живота си. Бяхме толкова щастливи да бъдем част от живота ѝ и много ще ни липсва.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html