петък, 26 април 2024 г.

Любомир Каримански с предупреждение към хората заради кредитите

Финансовият експерт Любомир Каримански отправи предупреждение към българите в бТВ.

Те трябва да са внимателни с тегленето на кредити заради инфлацията. Днес Европейската централна банка и Българската народна банка вдигнаха лихвения процент, което трябва да говори, и на бизнеса, и на физическите лица, че трябва да станат малко по спестовни всеки. Защото иначе означава само едно, че ако Европа влезе в рецесия и това се пренесе и в България постъпателно, и като ние виждаме, че ръстът на икономиката намалява своя ход, това само означава, че кредитите ще станат по-скъпи поетапно.

БНБ качи двойно основния лихвен процент за декември до 1,3%

Поскъпването на кредита означава, че може да запуши част от бизнеса и бизнеса да няма ликвидни средства. Когато бизнеса няма ликвидни средства, банките ще започнат да изпитват затруднения в така нареченото провизиране на кредити, тоест да могат кредитите да бъдат обслужвани, и ще трябва да започне едно провизиране на кредити, което е абсолютно негативно. Точно затова Европейска централна банка, заедно с единния надзорен механизъм, напоследък работят много усилено, за да има допълнителни буфери, които да обират именно такъв тип или такъв тип рискове, които могат да направят.

Неслучайно се казва, че високорисковите в момента, които трябва да бъдат наблюдавани, са именно жилищните и потребителските кредити. Така че умната с тях, коментира експерта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html