неделя, 5 май 2024 г.

Въпреки войната Русия ще изнася амоняк през украинския порт Одеса

От пристанището в Одеса ще се изнася руски амоняк, твърдят от ООН.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Въпреки войната Русия ще изнася амоняк през украинския порт Одеса. Съвсем близо сме до постигането на споразумение за възобновяване на руските доставки на амоняк през тръбопровод, който стига до пристанището в украинския град Одеса, заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс по време на конференцията Reuters NEXT. Грифитс подчерта, че това е „от почти по-голямо значение“, отколкото гарантирането на износа на зърно.

Улесняването на доставките на храни и торове от Русия е в центъра на пакетната сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли, с която беше възобновен и износът на зърно през украински пристанища в Черно море. По-рано този месец срокът на сделката беше удължен.

Украинският износ на зърно беше блокиран след началото на руската инвазия в края на февруари. Освен това Украйна затвори и тръбопровода, по който се транспортира амоняк от Русия до пристанището в Одеса. Амонякът е основна съставка на нитратните торове.

Днес в отговор на въпрос кога ще бъдат възобновени доставките по въпросния тръбопровод, Грифитс заяви: „Мисля, че сме съвсем близо, вървим към споразумение още тази седмица“. „Това е много важно“, каза той, като предупреди, че ако износът на торове от Русия не бъде възобновен, това може да предизвика продоволствена криза след една година. „Така че това е от огромно значение, от почти по-голямо значение, отколкото износът на зърно“, подчерта Грифитс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html