събота, 4 май 2024 г.

Румъния отново иска от Украйна да признае несъществуването на молдовски език

Богдан Ауреску (вляво) разговаря с Кулеба в рамките на срещата на НАТО в Букурещ.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Румъния отново иска от Украйна да признае несъществуването на молдовски език. Това стана ясно на срещата на министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску с украинския му колега Дмитро Кулеба, който е в Букурещ за участие в срещата на външните министри от НАТО. На срещата румънският първи дипломат е потвърдил твърдата подкрепа на Румъния за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отново е отправил „многократното искане“ към Украйна да признае, че т. нар. молдовски език не съществува, информира телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

На срещата с Кулеба румънският външен министър е изразил солидарността на Румъния с борбата на украинския народ и армия в агресивната война, разгърната от Руската федерация, се посочва в изявление на румънското МВнР.

Двамата министри са обсъдили състоянието на критичната инфраструктура в Украйна, особено на енергийната. Румънският външен министър е уверил, че Букурещ ще продължи да прилага многобройните мерки, приети на национално равнище в подкрепа на Украйна и украинските бежанци. Ауреску е потвърдил също волята на Румъния да се ангажира със западните партньори в подкрепа на усилията за възстановяване на Украйна.

Богдан Ауреску е подчертал още веднъж силната подкрепа на Румъния за евроатлантическата интеграция на Украйна и е припомнил позицията на Румъния за политиката на отворени врати на НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html