събота, 4 май 2024 г.

Радев: България ще продължи да работи за още по-голяма ангажираност на ЕС със Западните Балкани

По думите на президента Румен Радев България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност на ЕС със Западните Балкани. Това каза той в съвместни изявления на „Дондуков“ 2 с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу след срещата им „на четири очи“ и пленарните разговори на официалните делегации. Президентът Османи-Садриу е на официално посещение у нас.

За нас бъдещето на Косово е в ЕС, заяви Радев. Той изтъкна, че страната ни приветства усилията на държавното ръководство и на обществеността в Косово за пълноценната европейска интеграция и всички стъпки за продължаване на реформите, за укрепване на държавните институции, за съдебната реформа, борбата с престъпността и корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС.

Президентът Радев изтъкна, че благодарение на усилията на България през последните месеци има още важни стъпки, предприети от ЕС, в подкрепа на нашия регион. Не само за повишаване на сигурността, а и за преодоляване и смекчаване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие на региона. Очакваме страните от региона на Западните Балкани да докажат в един непрекъснат процес и своята ангажираност с принципите и ценностите на ЕС, като се демонстрира ясна ангажираност с европейските ценности и със спазване на принципите на добросъседство, заяви още президентът Радев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html