петък, 3 май 2024 г.

За 8 месеца ЕС е изнесъл селскостопански продукти за 148 млрд. евро

През август вносът на пшеница от Украйна в ЕС е скочил с 246%.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо ЕС е изнесъл селскостопански хранителни продукти на стойност 148 млрд. евро от януари до август 2022 г. Това съответства на 75% от стойността на общия експорт в сектора за 2021 г., пише в последния месечен доклад на Европейската комисия за търговията с храни и селскостопански продукти. Документът включва специален акцент върху търговските потоци между ЕС и Индия.

Най-големите експортни стойности през август са били за зърнени продукти (1,7 млрд. евро), пшеница (1,6 млрд. евро) и вино (1,4 млрд. евро). Големи дялове от износа на пшеница от ЕС отиват в региона на Близкия изток/Северна Африка (MENA) и в Африка на юг от Сахара. Само през август 2 млн. тона пшеница са достигнали региона на MENA (48% от общия износ на пшеница в ЕС), а 1,5 милиона тона са пристигнали в Субсахарска Африка (34% от общия износ на пшеница в ЕС).

Най-важните страни вносители на ЕС през август са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. От началото на годината до август 2022 г. над една трета (36 на сто) от износа на вино от ЕС всъщност е отишъл в Северна Америка.

Както износът, така и вносът на селскостопански храни от ЕС са се увеличили през август 2022 г., което е довело до най-високата точка за месечните търговски потоци на ЕС през 2022 г. от 35 милиарда евро. През същия месец търговският баланс на ЕС също е достигнал най-високата си стойност за годината от 5,6 милиарда евро. Стойността на износа на ЕС се е увеличила с 6 процента, а на вноса с 3 процента спрямо юли 2022 г. Това са основните констатации.

През август 2022 г. ЕС е внасял земеделска продукция основно от Бразилия, Обединеното кралство и Украйна. Вносът на ЕС от Украйна се е увеличил с 19% през август в сравнение с юли, главно поради увеличения внос на рапица (+469 на сто) и пшеница (+246%) в стойностно изражение. Вносът на царевица в ЕС от няколко източника се е увеличил значително през август (със 77%по обем) поради лятната суша, която засегна добивите в страните от ЕС.

Индия е един от най-големите търговски партньори на ЕС. В хранително-вкусовата промишленост ЕС импортира повече от Индия, отколкото изнася като стойност. Най-внасяните продукти са кафе, чай, какао и подправки на стойност 521 млн. евро, следвани от соево брашно, ориз и суров тютюн. Първите три продукта от ЕС, изнасяни за Индия, са растителни влакна, млечни продукти и плодове и ядки (най-вече ябълки и круши).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html