петък, 3 май 2024 г.

Връзват социалните плащания с линията на бедност

СНИМКА: БГНЕС

Връзват социалните плащания с линията на бедност. Това стана ясно при днешното заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС. Депутатите приеха на първо четене социалните помощи да се изчисляват на базата на размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет (МС). Това предвиждат промени в Закона за социално подпомагане, внесени от МС, приети на второ четене в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Сега социалните помощи се определят на база на гарантирания минимален доход. 

Безработните, които отговарят на условията за подпомагане с месечни помощи, но отказват участие в програми за заетост, да се лишават от тази подкрепа за срок от шест години, гласи друга промяна. Досега срокът беше една година.

Министърът на труда и социалната политика и упълномощени от него лица имат право на достъп до данни от информационните системи, регистрите и базите данни в областта на социалното подпомагане, поддържани от Агенцията за социално подпомагане, при спазване на изискванията на Закона за електронното управление и Закона за защита на личните данни, предвиждат още част от приетите текстове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html