неделя, 28 април 2024 г.

България спечели първа световна титла в естетическата гимнастика

Снимка: Фейсбук

България вече може да се похвали с първа световна титла в естетическата гимнастика – заслужена победа за женския ни отбор, а при девойките националите ни грабнаха сребърното отличие, което също е първо в историята. Момичетата се върнаха от Грац, Австрия, и с още един сребърен медал от отборното класиране, предаде БНТ.

Президентът на Българската федерация по естетическа гимнастика Мариета Дукова заяви: „Най-после грабнахме заслужено световната титла! Която отдавна заслужавахме, но трябва да назрее моментът“.

„Това са 8 момичета абсолютно различни, всяка със своите плюсове и недостатъци и ако искаш да постигнеш нещо толкова голямо, всеки трябва да прави компромиси и да се съобразява. Като цяло много тежък път, мотивацията идва от това, че изключително много им харесва да се занимават с този спорт, доставя им удоволствие, 4 години са във възраст жени, участваха в световни първенства, в които взимаха 5-то място и аз мислех, че ще се откажат след поредното световно. Но на всеки му идва времето, когато е много трудолюбив и търпелив, най-вече с търпение“, коментира треньорката Кристина Ташева.

Сияна Табакова: „Наистина щастието е много голямо!“

Християна Ковачева: „Не можехме да повярваме, че най-накрая и ние имахме възможността да чуем химна на световното“.

Мария Мехлемова: „Доста години се трудихме и все се надяваме на някакъв медал и много сме щастливи, че този момент най-сетне дойде и тази мечта се сбъдна“.

Сияна Табакова: „Всяка вечер се събрахме и тренирахме с много повторения“.

Яна Стайкова: „Показахме най-доброто!“

Сибила Кърпачева: „И просто сме много благодарни на всички, които стоят зад нас, най-вече на треньорите и това , че се сработихме с отбора“.

Федерацията по естетическа гимнастика у нас е основана през 2004-та година. Почти всички момичета тренират и художествена гимнастика. Колкото и да си приличат двата спорта, те са много различни.

Карина Нейкова: „В естетическата гимнастика много повече се правят неща с тяло, съчетанието изобразява една история, ние разказваме чрез движенията си, няма уреди и много емоционално можеш да пресъздадеш позицията си“.

Родината на естетическата гимнастика е Финландия. Миналата година отново са световен шампион, но тази българките успяха да изместят дългогодишния лидер.

Кристина Ташева, треньор: „И може би най-голямото признание беше от техния треньор, който призна, че това е нашата титла и сме я чакали твърде дълго“.

Девойките ни не успяха да се преборят с финландската конкуренция, но път станаха втори.

Никол Стоянова: „Подготвихме се доста усилено за световното първенство и се радваме за нашия успех“.

Никол Ангелова: „Всъщност тренирахме всяка вечер по три часа“.

Кристияна Дойчева: „Всички сме в много добри отношения, гледаме да се подкрепяме и много си се обичаме“.

Мария Стаменова: „Спортът ни учи на почти всичко, което ни трябва в живота, как да се оправяме сами и да се подкрепяме, за да може да вървим напред“.

Никол Стоянова: „Не мога да кажа, че е строга треньорката, не ни се кара много, но е строга колкото трябва, за да сме дисциплинирани.

Догодина отборите на България по естетическа гимнастика ще се целят в още световни купи – в Париж, Дубай, Казахстан. От федерацията са много доволни от отношението към спорта и благодарят на Министерството на спорта за подкрепата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html