петък, 3 май 2024 г.

Бивш президент на Коморите с доживотна присъда за продажба на паспорти

Ахмед Абдала Самби
СНИМКА WIKIMEDIA.ORG

Съд на Коморските острови осъди бившия президент Ахмед Абдала Самби на доживотен затвор за това, че незаконно е продавал паспорти, предаде „Асошиейтед прес“, като се позова на местни медии.

Съдът постанови също така притежанията на Самби да бъде конфискувани. Бяха произнесени освен това присъди и срещу други бивши представители на властите, които са участвали в престъпната схема.

В присъдата срещу бившия президент е изтъкнато, че той „е злоупотребявал с президентските си правомощия и е допуснал изграждането на престъпна система за незаконната продажба на паспорти на Коморските острови“.

Самби беше президент на Коморските острови, които са с население от по-малко от един милион души, в периода от 2006 до 2011 г. В момента той е на 64 години.

У нас по време на управлението на Бойко Борисов, хора от коалиционната на ГЕРБ партия ВМРО бяха замесени в скандала с рушветите искани от македонския българи за по-бързо издаване на наши лични карти. Засега обаче не се е чуло да има осъдителна присъда. Освен това в началото на аферата подалата сигнала за нередностите бе уволнена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html