сряда, 1 май 2024 г.

Молдова увеличава покупките на ток от Румъния

Недостигът на енергия в Молдова е огромен и хората масово минават на дърва.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Молдовската компания Energocom обяви, че е увеличила директните покупки на електроенергия от производители в Румъния. Отбелязва се също така, че Енергоком преговаря за сключване на преки договори с производители на електроенергия в България, Унгария и Словакия, допълва БТА.

Поради проблеми с подаването на газ през Украйна, „Газпром“ не успя да увеличи доставките на гориво за Молдова през ноември, оставяйки ги на нивото от октомври. В тази ситуация Кишинев намали доставките на газ за региона на Приднестровието и се отказа да купува електроенергия от разположената там ТЕЦ „Кучурган“, която е част от руския енергиен холдинг „Интер РАО“ и е разположена в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република. Централата работи на газ и осигуряваше 70% от нуждите на Молдова на най-ниската цена в района – 62,5 долара за мегаватчас.

Нуждата на бившата съветска република от електроенергия сега е около 13 000 мегаватчаса на ден, от които генерирани от вътрешни източници (местни топлоелектрически централи и възобновяеми източници) са около 2500 мегаватчаса (около 20% от потреблението). В момента Молдова купува около 2000 мегаватчаса от Румъния дневно през седмицата и 2500 мегаватчаса дневно през уикендите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html