събота, 27 април 2024 г.

Станишев се връща във властта

 

Елица Григорова за в. „Галерия“ 

Сергей Станишев се връща в управлението на България, като все още се търси точният формат на реализацията. Това съобщиха за „Галерия“ отлично информирани източници от средите на БСП. В столетницата вече тъгували по времето, когато той беше лидер, а той беше премиер на излъченото от Тройната коалиция правителство.

Неговата диалогичност и управленският му опит били харесвани както от леви, така и от център-дясно формациите. „Станишев би се разбрал някак си с Борисов, колкото и да се караха навремето“, твърди ляв политик. В днешната патова ситуация политическият елит не успява да намери решение, а Станишев има потенциал да бъде точно такова решение, смята още той.

Самият лидер на ПЕС не крие огорчението си от ниските резултати на БСП в последните избори. Неговият конфликт с Нинова доведе до чистка в партията – тя отстрани от ръководството всички, работили с бившия лидер. Но ако доскоро битката изглеждаше спечелена по-скоро от Нинова, днес везните се накланят в другата посока. В свои интервюта, зачестяуващи напоследък, Станишев твърди, че Радев е единственият политик, който заслужава доверието на хората. И това не е случайно, защото топлите отношения между двамата са базата, върху която може да се гради бъдещото им партньорство. Не е невъзможно Радев да го покани за следващ служебен премиер при условие, че остави по местата им част от сегашните служебни министри. Присъствието на Станишев в управлението на страната би занулило и влиянието на Нинова, с която Радев е в неприкрит конфликт.

Станишев е и фигурата, която биха приели и желаещите коалиционно правителство. По времето, когато ръководеше министри на НДВС, ДПС и БСП, почти нямаше политическо напрежение. Или ако е имало, не беше с размерите на сегашното. Впрочем, той още преди години оцени като най-голяма своя политическа грешка, че през 2013 г. не успял да откаже ДПС от идеята за Певски начело на ДАНС. И разкрива, че кабинетът на Орешарски не е свален от протестите, а от договорка между ГЕРБ и Лютви Местан.

Макар по онова време да се твърдеше, че тогавашният президент Георги Първанов е архитект на Тройната коалиция, към днешна дата само Станишев може да осребри опита си като коалиционен премиер. Генезисът сочи, че той умее да се лансира, тъй като през 2013 не е бил фаворит на никого. „Доган беше доста скептичен към Станишев, а царят май и не го познаваше особено“, пише Георги Първанов в книгата си „Пътуване към паметта. Разкази за политика”.

Има голяма вероятност Станишев да се бори и за лидерското място в БСП. Той нееднозначно заявява, че като лидер на ПЕС е бил твърде ангажиран с опазването на баланса между евросоциалистите и родните такива, често заемащи антиевропейски позиции. „Готов е за битката“, заяви пред „Галерия“  опитен социалист след изявление на Станишев, че вече има възможност да се посвети на българската левица. Според близки до левицата активисти сред стратегическите му планове не е изключено да фигурира и кандидатирането за държавен глава на следващите президентски избори.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html