петък, 3 май 2024 г.

Нов газов терминал в скоро време ще заработи в Германия

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Нов терминал за втечнен природен газ (ВПГ) в северната германска провинция Мекленбург-Предна Померания вече  свързан с европейската газопреносна мрежа и може съвсем скоро да заработи, съобщи операторът „Газкейд“ (Gascade), цитиран от ДПА.

Свързващата тръба на частния ВПГ проект на оператора „Дойче регаз“ (Deutsche Regas) беше изградена за броени седмици и връзката може да влезе в експлоатация още следващия месец, посочва „Газкайд“.

Лубмин е един от градовете в Германия, където могат да акостират кораби, превозващи втечнен природен газ. В сряда в пристанището на град Мукран на остров Рюген пристигна специален регазификационен кораб, който от декември ще се ползва като плаващ терминал и връзка с Лубмин.

Според „Газкейд“ корабът може да захранва 450-метровата тръба, която вече е свързана със станции на основните тръбопроводите „Опал“ (Opal – Baltic Sea Pipeline Link) и НЕЛ (North European Gas Pipeline). За да заработи системата, са нужни само окончателни разрешения, които се очаква да бъдат издадени в най-скоро време.

Същевременно германският канцлер Олаф Шолц заяви, цитиран от сп. „Фокус“, че добивът на газ в Германия посредством фракинг „няма смисъл“. „Този метод е многократно обсъждан и отхвърлян, а и инвеститорите не проявяват интерес“, казва Шолц.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html