петък, 3 май 2024 г.

Британският дипломат №1: Путин няма да успее да умори украинците глад и студ

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви за „Скай нюз“ по време на посещението му в Киев, че руският президент Владимир Путин се опитва да умори украинския народ от студ и глад тази зима, но ще се провали с плановете си.

Джеймс Клевърли каза при първата си визита в Украйна че никога през живота си не е виждал такива разрушения и че е изключително важно Великобритания и другите съюзници да продължат с подкрепата за Украйна, докато тя победи. Министърът каза, че когато е пристигнал в сряда в Киев, в британското посолство не имало нито вода, нито ток, но до обед на следващия ден електро- и водозахравнането е било възстановено. Той изрази възторг от украниците, които се справят с изключително тежките условия и бързо предоляват трудностите. Това му дава увереност, че с помощта на западните съюзници Украйна ще победи във войната.

Клевърли каза това в Ирпин, предградие на Киев, което бе тежко бомбардирано от руснаците при опита да щурмуват столицата през първите седмици на нашествието. Външният министър посети училище, повредено от снарядите, което обаче ще отвори следващата седмица благодарение на британската финасова помощ.

По-рано той обяви, че Великобритания изпраща 24 линейки като част от нов пакет от оказваната подкрепа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html