сряда, 1 май 2024 г.

33% данък върху свръхпечалбите влиза за второ четене в парламентарна комисия

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

33-процентното облагане на свръхпечалбите влиза за обсъждане на второ четене в бюджетната комисия на парламента. В дневния ред са промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на БНР.

Текстовете бяха одобрени на първо четене още преди „Лукойл“ да обяви преместването на икономическата си дейност изцяло в България със заявката, че при определени условия ще генерират общо 700 милиона лева под формата на данъци. Още преди това обаче беше потвърдено, че компанията е сред тези, които ще бъдат облагани по новия закон.

В началото на седмицата беше обявено, че тази година „Лукойл“ ще внесе около 100 милиона лева в хазната, а догодина – 700 милиона лева – под формата на изискваните от закона налози.

Законопроектът е ключов, тъй като в него се описва схемата за подпомагане на хората и бизнеса. След приемането му на първо четене в бюджетната комисия зам.-министър Людмила Петкова обясни правилото:

„Взима се 4-годишен период, определя се средна печалба – примерно за 4-те години средната печалба е 100 единици, увеличава се с 20%, което прави 120, и печалбата за 2022 г. например е 200 единици. Разликата между 200 и 120, която е 80, се облага с 33%“.

Кои компании попадат в обхвата на дружествата, които ще бъдат обложени заради свръхпечалби.

„Които добиват суров нефт, добиват природен газ, добив на въглища, нефтопреработване и производство на кокс трябва да внасят тази временна солидарна вноска върху свръхпечалбите“.

Още преди „Лукойл“ да заяви намерението си да премести цялата икономическа дейност в България от догодина, министърът на икономиката Никола Стоянов изрази надежда, че именно свръхпечалбата на тази компания ще бъде ключова за новата схема на подпомагане на хората и бизнеса. „Веднага ако се приемат тези промени, ще могат, ще имат право компаниите да внесат авансово за последното тримесечие техния дял, така да го кажа, с който да напълнят фонда и вече тогава да започне да се изплаща тази помощ на литър.“ Той отговори утвърдително на въпрос дали „Лукойл“ има свръхпечалба, с която да участва в този фонд. Умишлено или не обаче забрави да добави, дали има изобщо декларирана някаква печалба.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html