петък, 3 май 2024 г.

Жена от Добрич предаде 25 000 канадски долара на телефонни измамници

Жена от Добрич предаде 25 000 канадски долара (над 35 000 лева) на телефонни измамници. Сигнал за случая е подаден в 19:20 часа на 23 ноември от служител на Първо районно полицейско управление, предаде БТА.

В същия ден, между 14:00 и 18:00 часа, измамената получава обаждане на домашния си телефон от жена, представяща се за полицай. В разговора тя обяснява на потърпевшата, че се извършва специализирана полицейска операция за залавяне на престъпна група и иска от нея съдействие.

Последва втори разговор с непознат мъж, представящ се за началника на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Добрич. Той заявява на пострадалата, че тя трябва да предаде всичките пари, които съхранява в дома си. Мотивирана от това, че смята, че помага на органите на реда, жената събира спестяванията си и ги изхвърля през прозореца в торба.

По случая е образувано досъдебно производство за измама, допълни прокурор Даниел Илиев. По думите му тази схема е най-разпространена, заедно със сюжета за пострадал близък, който спешно се нуждае от средства за лечение. „От месец септември почти всяка седмица имаме случай на телефонна измама, а през последната една седмица – от 21 ноември насам, всеки ден имаме такъв случай“, допълни той.

Говорителят на Районна прокуратура – Добрич припомни, че „няма как държавна институция като полицията да иска пари от граждани за разкриване на каквито и да е престъпления“. Той призова жителите на областта, когато получат обаждане от непознат, чуждестранен или скрит номер или пък чуят един от гореописаните сюжети, незабавно да прекратят разговора и да подадат сигнал на телефон 112. „Отправям и апел и към близки и роднини на възрастни хора да бъдат отговорни към тях, непрекъснато да ги наблюдават и предупреждават – ако трябва ежедневно, ако получават такива обаждания, да не откликват“, допълни прокурор Илиев.

Преди дни – на 22 ноември, 68-годишна жена предаде 610 лева след телефонен разговор с мнима полицейска служителка. На 15 ноември жена на 71 години от Добрич даде 3500 лева и 400 евро на неизвестно лице, поискало ѝ пари за лечението на неин роднина.

В началото на месеца 74-годишна жителка на Каварна се раздели с 8000 лева, поискани ѝ от непознат мъж, за да не бъде освободен нейният внук от работа. Впоследствие за съпричастност към измамата бе задържана и оставена в ареста 32-годишната П.Т. от Варна, чиято роля е била на „муле“.

Миналата седмица служители на Районно управление – Тервел задържаха 57-годишен за участие в телефонна измама, която ощети 89-годишен жител на общинския център с близо 9000 лева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html