събота, 4 май 2024 г.

Двама от задържаните за детска порнография излизат под парична гаранция

Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд промени мярката за задържане на парична гаранция от 2000 лева спрямо 48-годишен и 39-годишен мъж, които са привлечени като обвиняеми за разпространение в интернет пространството на порнографски материали с лица под 18-годишна възраст, съобщиха от съда.  Въззивният съд не сподели основанията на Районния съд в града, с които им е била определена най-тежката мярка. Според тричленния състав, не са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест.

Прокуратурата ще работи за максимални присъди за арестуваните за детска порнография

Според законовите изисквания, „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление.

Другото условие е по делото да са налице доказателства, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, а според държавното обвинение данни за такъв риск липсват.

Паричните гаранции трябва да бъдат внесени в 7-дневен срок. Определенията на съда са окончателни.

Припомняме, че мрежа от разпространители на порнографски материали бе разбита при мащабна спецоперация, проведена на 18 ноември в няколко града в страната. В нея участваха прокуратурата, Националната следствена служба и ГДБОП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html