понеделник, 29 април 2024 г.

Твърдоглавието на Виктор Орбан може да коства на Унгария над 13 млрд. евро

Европейската комисия реши, че Унгария не е изпълнила обещаните реформи в областта на върховенството на закона, което поставя под заплаха милиарди евро за страната, съобщи „Политико“.

 

Решението идва в момент, когато Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането на 7,5 млрд. евро от редовните плащания на ЕС и 5,8 млрд. евро от безвъзмездните средства за възстановяване от пандемията – пари, които ЕС временно замрази поради опасения за отстъпление от демократичните норми в Унгария.

Въпреки че в сряда Комисията препоръча да се одобри планът на Унгария за изразходване на средствата за възстановяване, беше ясно, че страната няма да получи парите, докато не приложи 27 конкретни изменения в областта на върховенството на закона.

Междувременно Комисията заключи също, че Унгария не е изпълнила предварително поетия ангажимент да приеме 17 реформи в областта на правовата държава, които са необходими за достъп до 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС, които се задържат по силата на механизъм, позволяващ на ЕС да замразява средства при риск.

Държавите от ЕС ще решат дали да приемат, изменят или отхвърлят решението на Комисията до 19 декември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html