Начало АКЦЕНТИ Иван Демерджиев: От заловени близо 4000 трафиканти, само 158 са с ефективни...

Иван Демерджиев: От заловени близо 4000 трафиканти, само 158 са с ефективни присъди

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС започна заседание, депутати изслушват служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Част от питанията към него са за дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет във връзка с наводнените села в Пловдивско през месец септември тази година, както и случаите с нелегални мигранти от последните дни.

„След встъпването ми в длъжност, като министър обърнах особено внимание на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тя се занимава с порочните практики в системата. Дадени са разрешения за използване на 24 специални разузнавателни средства, в резултат на което бяха сменени някои директори в „Гранична полиция“, факт са и редица успешни реализации“, обясни вътрешният министър, цитиран от Новини.бг.

Преди това от ГЕРБ-СДС го попитаха дали има замесени служители на Гранична полиция в трафика на хора в страната.

„До сега 3824 са започналите досъдебни производства, свързани с трафика на мигранти. Едва 158 са ефективните наказания или само 5% от случаите“, стана ясно от думите на Демерджиев. Вътрешният министър отчете, че залавянето на трафикантите става все по-трудно, защото те стават по-изобретателни. Освен това, заловените трафиканти често биват освобождавани от съда на другия ден. Той разкри, че налагането на парична глоба не е достатъчна мярка, тъй като тези хора продължават с криминалните си деяния, след като бъдат освободени. Наблюдава се и друга тенденция – трафиканти от цяла Европа идват у нас, за да вършат престъпната си дейност и даде пример със случая със скъпия автомобил, използван на трафик на мигранти.

Министър Демерджиев настоя за техническото обезпечаване на служителите от „Гранична полиция“, за да се гарантира сигурността им, а и да се подобри дейността им. За тази цел, освен от ЕС, се налага да се отдели финансов ресурс и от държавния бюджет.

„Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме“, уточни той. Министърът на вътрешните работи настоя да се промени законодателството, така че да се завишат наказанията за този род престъпления.