събота, 4 май 2024 г.

Димитър Ковачевски: Предупредих, че тези културни клубове са провокация

„Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени, които будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават”. Това каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски по повод нападението с огнестрелно оръжие на културния клуб „Цар Борис Трети” в Охрид, предаде БТА.

Ковачевски припомни, че още тогава е призовал гражданите към  достойно и европейско поведение. Премиерът на Северна Македония отново се позова на приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно действие и вече съществуващите клубове имат тримесечен срок, в който да променят имената си.

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в комуникация и „скоро ще имат среща”.

Утре в Скопие официално ще бъде открит новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие, на което ще присъстват министърът на културата на България Велислав Минеков и министъра на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html