събота, 4 май 2024 г.

Външно извика посланика на РСМ заради стрелбата срещу българския клуб

Външно министерство реагира незабавно след стрелбата по българския клуб в Охрид.

Министерство на външните работи ще извика македонския посланик в София във връзка със стрелбата срещу българския културен клуб в Охрид, съобщиха от ведомството.

Ще му бъде връчен остър демарш по повод нападението.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия за тежкия инцидент в Охрид. Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

Според МВнР на РСМ „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Аnteni.info припомня, че въоръжени стреляха тази нощ по българския културен клуб в Охрид. Дни по-рано маскирани хвърляха камъни по сградата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html