четвъртък, 2 май 2024 г.

Христо Алексиев: Няма забрана за износ на нефтопродукти от руски петрол, внесен по море

Няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море. Само по нефтопровод. Това заяви в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Страната ни се е запознала обстойно с европейския регламент, регулиращ тази тема, увери той.

„Прочели сме и сме се запознали с регламента много обстойно. Анализирали сме го. В него няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за суров нефт, получен по нефтопровод. За получения по морски транспорт няма забрана, а България внася нефт с морски транспорт“, поясни още Христо Алексиев.

Служебният вицепремиер обяви, че по темата ща бъде организирана и среща с представители на Европейската комисия, за да „бъде изчистен“ този въпрос. В самия регламент има някои неизяснени въпроси, смята още Христо Алексиев, предаде БТА.

Той даде пример с авиационното гориво, което в страната ни се произвежда единствено от „Лукойл“. „Ако един самолет бъде зареден и излети за Нидерландия например, това износ ли е или не е износ? Възникват още много други такива въпроси“, каза Христо Алексиев. Той призова по темата да не се правят спекулации, а въпросът да бъде изяснен от компетентните органи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html