събота, 4 май 2024 г.

Украйна се готви да отговори на военна инвазия от територията на Беларус

Военното ръководство на Украйна е наясно със ситуацията в Беларус и в момента не вижда възможност за настъпателни действия на противника от север. В същото време Силите за отбрана са в състояние на пълна готовност да отговорят на всякакви предизвикателства от територията на Беларус. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, предаде „Укринформ“.

„Украйна следи всичко, което се случва, цялата информация е известна – кой къде се движи, в какъв брой. Наистина има движение, но то там се случва постоянно. Докато върви войната, на територията на Беларус има постоянно движение на оборудване и персонал.

„Известно е, че Русия използва територията на Беларус за свои военни цели. Има ли заплаха? Това е война и Русия също като нас предвижда всички възможни сценарии, и те разработват за себе си всички възможни сценарии. Може би е резервен вариант и това се вижда. Но от гледна точка на това, което съобщават военните, да се каже направо, че са натрупани достатъчно сили, за да се осъществи инвазия точно сега, е невъзможно. Същевременно не можете напълно да отречете и тази възможност“, коментира а Маляр.

Тя добавя, че именно затова украинските въоръжени сили са в готовност да отговорят незабавно на всяко предизвикателство от север. Украинските въоръжени сили вече провеждат постоянни учения, за да могат да реагират на предизвикателства от територията на Беларус.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html