петък, 3 май 2024 г.

Украйна прави центрове за подслон на нуждаещите се хора през зимата

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Украйна обеща да създаде подслони, които да предоставят отопление и вода за нуждаещите се хора през зимата, съобщи БНР.

В Украйна вече са подготвени повече от 4000 от така наречените „Пунктове на несъкрушимост“, които ще бъдат активирани в случай на продължителна липса на електроенергия при на нови руски удари срещу инфраструктурата, заяви украинският президент Володимир Зеленски. По думите му, там ще има – електричество, мобилна връзка и интернет, парно, вода, комплект за първа помощ. Абсолютно безплатно и денонощно. Той отбеляза, че такива пунктове ще работят задължително към всички областни и районни администрации, а също така и към училищата.

Севастопол на анексирания от Русия Кримски полуостров е бил атакуван с дронове от украинските сили, съобщиха местните власти. Губернаторът Михаил Развожаев заяви, че противовъздушната отбрана е свалила два дрона. Целта на атаките е била топлоелектрическа централа в Балаклавския район.

По-рано Европейският съюз преведе на Украйна два и половина милиарда евро помощ, след като руските бомбардировки причиниха тежки щети на енергийната инфраструктура, а стотици лечебни заведения не могат да функционират нормално поради недостиг на електроенергия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html