събота, 4 май 2024 г.

Турция се закани, че ще атакува по суша кюрдските бойци в Сирия в „най-подходящия момент“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще предприеме действия и по суша срещу кюрдските бойци, които сега атакува в Сирия и Ирак по въздух, но ще избере най-подходящия момент за това, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган сподели информация във връзка с действията, които Турция планира в контекста на извършените терористични нападения в страната.

„Бомбеното нападение, извършено на бул. „Истиклял“ в Истанбул, беше изяснено с неговите извършители и техните връзки в кратък срок. Терористката, заложила бомбата, и много хора, които са ѝ помагали, бяха заловени в страната и извън нея и изправени пред съда. Който и да е замесен в това деяние, от върха до дъното, ще бъде открит, където и да се намира, и ще бъде подведен под отговорност за пролятата невинна кръв“, заяви турският лидер.

По думите му сега Турция разполага с възможности и власт да идентифицира, залавя и наказва терористите, участващи в нападения срещу нейната територия и народ, както и всички онези, които им помагат.

„Истинските лица на тези, които осъдиха акта в Истанбул с крокодилски сълзи, се разкриха от реакцията им на операциите, които започнахме веднага след това“, каза още Ердоган.

Турция започна рано в неделя въздушна офанзива по позиции на кюрдските бойци в Сирия и Ирак. Страната обвинява бойците на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), че са отговорни за атентата в центъра на Истанбул на 13 ноември. Анкара разглежда ПКК и СЗН като две разклонения на една и съща организация.

Макар че много държави осъдиха тероризма и поднесоха съболезнования на Турция за атентата, редица сред тях реагираха на предприетите в акт на отмъщение действия на Турция в Сирия и Ирак с призиви за сдържаност и деескалация на напрежението.

„С последния инцидент отново стана ясно, че силите, които ни уверяваха, че няма да има заплаха за страната ни от контролираните от тях райони в Сирия, не могат и няма да спазят обещанията си“, каза още Ердоган, очевидно визирайки районите в Сирия под контрола на САЩ и Русия. Той добави, че Турция има право да се погрижи сама за себе си, ако дадените ѝ обещания и подписаните споразумения не са спазвани от отсрещната страна.

Според Ердоган „терористичната организация се е съсредоточила върху нападения през границата, тъй като губи способността си да извършва действия на територията на Турция“.

„Ако изразим този факт с числа, например през 2015 г. терористичната организация е извършила 26 нападения в нашата страна, през 2016 г. – 44 нападения, а през 2017 г. – 9 нападения. През последните години този брой е намалял до 2 или 3 атаки годишно“, каза президентът.

По думите му през последните седем години 153 служители на службите за сигурност и 173 граждани са загинали в 87 отделни терористични акта, извършени от ПКК и свързаните с нея организации в населени места в пределите на Турция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html