понеделник, 29 април 2024 г.

С 33% ще облагат свръхпечалбите на енергийните фирми в Германия

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство планира да въведе специална такса, за да намали с 33% неочакваните печалби (свръхпечалбите), реализирани от петролни, въглищни и газови компании, като този данък би могъл да генерират приходи между един и три милиарда евро, заявиха за Ройтерс източници от финансовото министерство на страната.

Таксата, наречена „Принос за енергийна криза в ЕС“, ще засегне малък двуцифрен брой компании, като ще бъде насочена към печалбите им за 2022 г. и 2023 г., и ще бъде въведена до края на 2022 г., добавят източниците на агенцията. Германия е водила преговори за данъка на ниво Европейски съюз и е проучила няколко начина за прилагането му, казаха източниците, добавяйки, че избраният инструмент крие най-малко правни рискове.

Планираният данък върху петролния и газовия сектор е различен от друг, обявен от Германия по-рано тази седмица, който ще се прилага за неочакваните печалби от електроенергия от 1-ви септември 2022 г. (със задна дата) и ще продължи най-малко до юни 2023 г. Новият налог ще засегне петролните, въглищните и газовите компании и рафинериите, чиито печалби за тази и следващата година надвишават с 20% или повече средната им годишна стойност за периода 2018-2021 г., показва проектодокумент на финансовото министерство, видян от Ройтерс.

Катарина Бек, говорител по финансовите въпроси на Зелената партия, която е коалиционен партньор, каза, че планираният налог вероятно може да бъде заобиколен в голям мащаб от компании, преместващи печалби в чужбина, ограничавайки по този начин приходите си в Германия. „Проектът на финансовото министерство за данък върху неочаквани печалби за петролни и газови компании не отговаря на необходимото“, заяви Бек. Данъкът върху непредвидените печалби от газ и нефт трябва да бъде между 60% и 80%, за да съответства приблизително на 90-процентната такса за електроенергийния сектор, смята тя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html