вторник, 30 април 2024 г.

„Промяната“ и ДБ ще работят за кабинет на малцинството във втория мандат (ВИДЕО)

 

Снимка: БНР

„Продължаваме промяната“  и партньорите им от „Демократична България“ са готови да работят за кабинет на малцинството, когато мандатът дойде при тях.  Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков съвместен брифинг с лидерите на ДБ.

„Ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, стратегия и план“, заяви Петков.

„Минаха близо 2 месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ като първа политическа сила направи, е че избра г-н Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта”, заяви Петков.

„Не може да продължава по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство. Тук сме, за да кажем, че имаме готовност. Ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план, като трябва да има и определени гаранции, които парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат в правителство на малцинство“, каза Петков.

Двете формации представиха приоритетите си за формиране на евентуално правителство на малцинството. Това са приемане на 9 пакета от законодателни промени, сред които бюджет с 3-процентен дефицит, оттегляне на предложенията за промени в Изборния кодекс с връщане на смесената система за гласуване и контрол на дейността на главния прокурор, влизане в еврозоната и в Шенген, борба с неравенствата и разумни социални мерки, освобождаване на бизнеса и от административно бреме и политически рекет, възстановяване на справедливостта чрез съдебна реформа, прехвърляне на правомощията на президента да назначава ръководители на служби към изпълнителната власт и др.

„Тестът е дали това правителство ще може да свърши нещо по посока на тези пет големи национални задачи или шест, въпреки цялата трудност на ситуацията. Мандатоносителят на втория мандат – „Продължаваме промяната“, започва реално или за първи път от изборите, реално усилие да се намери някаква формула, бих казал, на надеждата“, каза от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html