петък, 3 май 2024 г.

Български евродепупат с песимистична прогноза за Шенген

Петър Витанов
СНИМКА: БГНЕС

България, Румъния и Хърватия няма да бъдат приети в Шенген. Това прожгнозира пред журналисти в Страсбург евродепутатът Петър Витанов, съобщи БТА. Той обясни, че се говори за подготовка за разделянето на България от Румъния, включително и от Хърватия. Някои държави се опитват да спекулират с това, а много други не искат подобно отделяне, тъй като няма основания.

„Това би било крайно негативен вариант за нас и политическо унижение за държавата ни. Смятам, че цел номер едно е да осуетим подобно нещо. Няма нито правни, нито технически, нито политически причини, поради които може да има някакво разделяне между нас и останалите две страни, които са кандидати за Шенген“, каза Витанов. Според него България „тежи като воденичен камък на останалите две държави“. „Причината е, че нямаме правителство, няма кой да поеме ангажименти в средносрочен и дългосрочен план. Това е много удобно за страните членки да ни игнорират и унижават“, каза Витанов.

Евдродепутатът смята още, че партиите в България трябва да бъдат много по-активни. По думите му големите политически формации у нас не искат да бъдем в Шенген, за да не правят подарък на президента Румен Радев. По думите му дипломатическите ни представителства също трябва да бъдат ангажирани по-активно. Необходим е правен анализ дали едно разделяне би могло да се случи чисто юридически. Причината е, че в Европейския парламент и в Европейската комисия е взето решение за приемането на България и Румъния в Шенген.

Друг евродепутат Андрей Ковачев припомни, че от 11 години все даваме някакви предсказания дали България ще бъде приета в Шенген, или не. „Затова ми е много трудно да предскажа какво ще бъде решението на 9-и декември тази година“, коментира той. По думите му чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз подготвя две проекторешения – едното е за Хърватска, а другото – за България и Румъния.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html