петък, 3 май 2024 г.

Нова технология превръща стари тецове в „зелени“ акумулатори

Снимка: БГНЕС

Нова технология за съхранение на енергия ще даде на излезлите от употреба електроцентрали на изкопаеми горива ново бъдеще като екологични батерии, съобщават от Euroheat&Power, цитирани от специализиран български портал за отопление, вентилация и климатизация Съвместен европейски проект, който се реализира в Борнхолм, Дания, разработва решение за дългосрочно съхранение на вятърна и слънчева енергия в големи мащаби, което да намали значително цената на съхранението и по този начин да се ускори зеленият преход.

В проекта „2nd Life to Power Plants“ (2LIPP), подкрепен по линия на програмата „Хоризонт Европа“ с безвъзмездна помощ от 60 млн. датски крони (8,64 млн. евро) и с общ бюджет от 100 млн. крони (13,44 млн. евро), партньори от шест европейски държави обединяват усилията си, за да превърнат остарелите централи от миналото в „зелени“ батерии за съхранение на чиста енергия.

Разработката предвижда старата електроцентрала в Борнхолм да бъде преобразувана в батерия, която ще съхранява излишната зелена електроенергия и ще я доставя обратно в електроснабдителната мрежа, когато има недостиг в системата. Основната цел е да се представи мащабируемо хибридно решение за съхранение на енергия, включващо три различни технологии, съчетани в нова система за управление на енергията, за което ще се използва съществуващата инфраструктура на централата.

Предимствата на използването на хидроксидни соли за комбинирано производство на топлинна и електроенергия са много ниска цена на суровината, висока енергийна плътност и високи температури до 700 градуса, като тази енергия може да се съхранява за период до две седмици. Освен съхранението на енергия в соли, хибридното хранилище включва още употребявани автомобилни батерии от PLS Energy Systems и високотехнологичен акумулатор на QuinteQ, който може да складира енергия за кратки интервали. И трите технологии за съхранение са взаимосвързани със система за управление на енергията от Pini Solutions, която използва целия запас от енергия, за да балансира електрическата мрежа и да осигури централно отопление и електрозахранване при необходимост. Според Фредрик Стигебранд, директор на Swedish PLS Energy Systems, използването на употребявани автомобилни батерии за съхранение на енергия, освен че допринася за опазване на околната среда, спомага и за понижаване на себестойността.

В проекта участват редица европейски партньори от областта на науката и технологиите, които оценяват потенциала на новата разработка за използване на вече съществуващата инфраструктура в екологичен контекст.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html