понеделник, 29 април 2024 г.

Ню Йорк Таймс: Видеото с убитите руски войници е автентично, започва разследване

Ню Йорк Таймс публикува видео запис, на който се вижда как украински военни екзекутират руски войници, които са пленени. Американската медия потвърди автентичността на записа.

На 18 ноември в мрежата се разпространи видео, в което въоръжените сили на Украйна застрелват повече от 10 невъоръжени руски войници. Министерството на отбраната нарече тези, които са направили това, „отрепки на въоръжените сили на Украйна“. Престъпниците се оказаха бойци от 80-а десантно-щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна. 

Министерството на външните работи на Руската федерация поиска разследване. Според официалния представител на ведомството Мария Захарова шокиращото видео за пореден път доказва престъпленията на неонацистите в Киев и грубите нарушения на международните хуманитарни правни актове в страната. Русия предаде на генералния секретар на ООН писмо за жестокото отношение към руските военнопленници от въоръжените сили на Украйна. Официалният представител на генералния секретар на ООН Фархан Хак призова за разследване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html