петък, 3 май 2024 г.

Румен Радев към „Демократична България“: Всички очакваме успешна формула на управление (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев провежда консултации с „Демократична България“ на „Дондуков“ 2.

„Няма малки и големи партии, няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии“, посочи Румен Радев – президент на Република България.

Във връзка с шансовете за съставяне на правителство, Христо Иванов изтъкна, че такова може да бъде съставено трудно. И аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставяне на кабинет.

„За да бъде стабилно управление се изисква такова поставяне на приоритети и създаване на такава конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта. Ясно е, че трайно българската политическа система върви към раздробяване. И не можем да очакваме нито в този парламент, нито в следващите парламенти, изникването на един субект, който да поеме цялата власт в себе си. Ключът от тук нататък винаги ще бъде диалога и търсене на някакви форми за сътрудничество. Но много е важно това да бъде безпринципно“, посочи Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България“.

Досега държавният глава проведе консултации с първата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и разговори с „Продължаваме Промяната“, както и с ДПС. Разговор имаше и с групата на „Възраждане“ и с „БСП за България“.

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата до край и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html