събота, 4 май 2024 г.

Германия предлага на Полша зенитни ракети „Пейтриът“

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Германия е предложила на Варшава противоракетна система „Пейтриът“, за да помогне да гарантира сигурността на въздушното си пространство, след като тази седмица заблудена зенитна ракета се разби на полска територия, близо до границата с Украйна. Това обяви германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт пред вестниците „Райнише пост“ и „Генерал анцайгер“, съобщава БНР.

След като ракета уби двама души в Полша близо до украинската граница, в страните от НАТО възникнаха опасения, че войната в Украйна може да излезе извън границите на бившата съветска репубрика, станала жертва на руската агресия. Това е и причината германското правителство да предложи на съседна Полша и помощ за наблюдение на въздушното пространство с германски изтребители „Юрофайтър“.

„Предложихме на Полша да помогнем за безопасността на въздушното й пространство с наши „Юрофайтъри“ и с противоракетната система „Пейтриът“, каза германската министърка на отбраната.

По време на Студената война Германия имаше 36 установки „Пейтриът“. Сега германските въоръжени сили имат 12 такива установки, като две от тях са разположени в Словакия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html