петък, 3 май 2024 г.

„Възраждане“ организира протест срещу приемането на еврото

Снимка: БГНЕС

„Възраждане“ организира протест срещу приемането на еврото, съобщиха от пресцентъра на партията. Протестът ще се състои на 3 декември от 12:00 часа на пл. „Народно събрание“.

Поводът е стремежът на българските политици да вземат решение, което засяга поколения българи, без да се съобразят с настоящата икономическа ситуация в страната ни, посочват от „Възраждане“ и отбелязват, че България не е готова да стане част от еврозоната.

От партията коментират, че България може да приеме еврото сега или „съвсем хипотетично след 500 години“ и с това няма да наруши договора от Маастрихт, защото в него не е записана точна дата и всяка държава има право да реши кога и как да приеме общата валута.

Очевидно е, че това да се присъединим към еврозоната е решение, което българските политици се опитват да вземат прибързано и под натиск, смятат от „Възраждане“ и заключват, че „този натиск е отвън и логично той идва от Европейската централна банка“.

След консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство, от „Възраждане“ обявиха, че ще направят инициативен комитет за събиране на подписи за референдум за влизане на България в еврозоната. На срещата с държавния глава на 9 ноември от партията казаха и какъв ще е въпросът, който ще предложат за референдума – „Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90 процента от средноевропейските доходи?“.

Преди това от „Възраждане“ поканиха на разговори по темата останалите парламентарни групи. Лидерът на партията Костадин Костадинов съобщи, че са се отзовали две политически сили – ГЕРБ-СДС и „Български възход“, като и двете  категорично са отказали да подкрепят идеята за референдум за членството на страната ни в еврозоната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html