събота, 4 май 2024 г.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с премиера на Тунис Неджля Буден

Снимка: БГНЕС

Илияна Йотова се срещна с премиера на Тунис Неджля Буден, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В рамките на XVIII Среща на върха на Франкофонията на тунизийския остров Джерба, Илияна Йотова и Неджля Буден обсъдиха общите за двете държави проблеми, основен от които е засилената емиграция на млади и образовани хора.

България е една от първите държави, признали независимостта на Тунис. През 2021 г. бяха отбелязани 65 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, припомнят от прессекретариата на президента. По програмата за развитие България е финансирала изграждането на детска градина в Тунис. Йотова и Буден изразиха надежда след формирането на редовно правителство в България да заработи смесената икономическа и търговска комисия между двете страни, чието последно заседание е било през 2010 година.

На срещата вицепрезидентът на България и премиерът на Тунис обсъдиха и последствията от продължаващата война в Украйна и породения от нея продоволствен недостиг. Тунис изпитва затруднения с вноса на зърнени култури.

Неджля Буден е не само първата жена, която заема поста министър-председател на Тунис, а изобщо в страна от Арабския свят. Разговорът ѝ с вицепрезидента Йотова продължи повече от предвиденото протоколно време, се отбелязва в съобщението.

Във форума участват държавни и правителствени лидери от над 80 страни. Сред участниците са френският президент Еманюел Макрон и премиерите на Канада и Армения – Джъстин Трюдо и Никол Пашинян. В ръководената от вицепрезидента българска делегация е и служебният министър на външните работи Николай Милков.

В рамките форума Илияна Йотова участва в редица дебати. Тя разговаря с генералния секретар на Международната организация Луиз Мушикивабо и поднови поканата към нея да посети България. Илияна Йотова имаше неформални разговори с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с френския президент Еманюел Макрон и външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Йотова разговаря и с Джан Сон Мин – секретар по стратегическо развитие в кабинета на президента на Република Корея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html