събота, 4 май 2024 г.

Разтопяват ли ледовете помежду си Турция и Египет?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се ръкува днес с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси в Доха преди началото на Световното първенство по футбол, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на снимка, разпространена от турското президентство.

Този обикновен жест на човешкото общуване беше широко коментиран в медиите, защото като отношенията между Анкара и Кайро са обтегнати. Напрежението между двете големи страни възникна през 2013 г., когато Ас Сиси, който тогава бе началник на отбраната на Египет, ръководи свалянето от власт на президента Мохамед Морси от „Мюсюлманските братя“, активно подкрепян от Ердоган. Миналата година двете страни започнаха политически консултации на високо равнище в рамките на усилията на Турция да подобри отношенията си с Египет, ОАЕ, Израел и Саудитска Арабия.

Египетски държавни служители предпазливо се изказват за подобряването на отношенията с Турция, макар че през юли Ердоган каза, че няма основание да не се проведе среща на високо равнище.

Анадолската агенция съобщи, че в Доха Ердоган се е ръкувал и е имал кратък разговор със Ас Сиси, срещнал се е и с други лидери, включително палестинския президент Махмуд Абас и йорданският крал Абдула Втори. Засега няма коментар от турското президентство

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html