събота, 4 май 2024 г.

Най-малко 58 деца са били убити от началото на протестите в Иран

Снимка: Туитър

Най-малко 58 деца са били убити в Иран от началото на протестите срещу режима, а правозащитни групи твърдят, че осемгодишни деца са сред жертвите на насилие, извършено от членове на службите за държавна сигурност.

Според ирански правозащитници от организацията HRA 46 момчета и 12 момичета под 18-годишна възраст са били убити от началото на протестите на 16 септември заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, по време на престоя й в ареста на моралната полиция, съобщава лондонският „Гардиън“.

Само през изминалата седмица се твърди, че пет деца са били убити от силите за сигурност, а сред загиналите е и деветгодишният Киян Пирфалак, който е един от седемте убити в западния град Изе.

Семейството на убитото момче потвърди на погребението, че службите за сигурност са открили огън по семейната кола, в която е седял Киан, седнал до баща си, но иранските служби за сигурност отрекоха да носят отговорност за смъртта му, обвинявайки „терористите“ за стрелбата .

Няма признаци, че протестите в Иран намаляват, а нарастващият брой на смъртните случаи на деца следва ескалация на насилието в градовете в цялата страна, според Гардиян.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html