четвъртък, 2 май 2024 г.

Ректор агитира през университетски сайт

 

Пламен Моллов

В предизборната агитация се включи и ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив Пламен Моллов. Той стана известен с това, че предложил подкуп на проф. Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ. Офертата – да остави на мира схемата на граничния терминал за контрола на храните в „Капитан Андреево“. Това съобщава в новия си брой в. „Галерия“.

Моллов беше записан да лобира открито за частната фирма „Евролаб 2011“. Автентичността на записа беше потвърдена от службите, но тези дни прокуратурата излезе с витиеватото определение, че „няма достатъчно данни за престъпление“. Записът не беше признат за такъв, защото не е направен по линия на СРС, а личните свидетелски показания на проф. Даскалов и зам.-министър Христанов  не бяха взети под внимание.

В деня на откриване на предизборната кампания на официалния сайт на УХТ беше публикувано интервю с ректора с привидно невинното заглавие: „Образованието и земеделието трябва да бъдат стратегически приоритет“

Ако последвате линка на интервюто обаче, стигате до съсвсем друго заглавие. То е чисто политическа пропаганда, от една страна, а от друга – е насочено срещу хората, осветили задкулисните игри на Моллов – „Продължаваме промяната“. Има и открито агитиране за партията на Стефан Янев „Български възход“.  Пламен Моллов е от основателите на тази партия, но след като гръмна скандалът с „Капитан Андреево“, лично генералът го отстрани.

През 2015г. Моллов беше отстранен от поста изпълнителен директор на БАБХ след като беше записан да иска такса спокойствие в размер на 50 000 лв. от голяма хранителна верига в Пловдив.

Още през 2009 г. пък е отстранен и от председателското място в Лозаро-винарската камара за самоуправство и отклоняване на 60 000 лв. от касата на камарата към фирма на сочената за негова любовница Поли Карастоянова.

Изборите за ректор в УХТ през 2019 г. също не минават без издънки. Моллов е уличен в купуване на студентски гласове, както и в заплахи и натиск върху преподавателския състав, за да гласуват за него. Въпреки тези нарушения той спечелва изборите с няколко гласа и първото му решение е да вземе за шеф на университетското настоятелство Мехмед Дикме – бивш министър на земеделието от ДПС.

След като изтече записа с предлагането на подкуп в началото на 2022 г., Антикорупционната комисия към 47-ото народно събрание извика Пламен Моллов на изслушване. Той така и не се яви, единия път криейки се в университета, за да не може да му бъде връчена поканата, а втория  -представяйки болничен лист, а в същото време официално се водеше в платен годишен отпуск. Стигна се до там, че комисията поиска принудително довеждане от органите на МВР, но така и не стигна времето преди разпускането на 47-ото НС.

В момента в УХТ текат проверки от Икономическа полиция, АДФИ и КПКОНПИ срещу Моллов за злоупотреба и отклоняване на университетски средства към фирми, близки до него и до ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html