събота, 4 май 2024 г.

POLITICO: ЕС предлага таван на цената на руския газ, какво следва?

Стремително растящите сметки за газ и електроенергия могат да предизвикат икономически и политически хаос в целия ЕС.

Ситуацията в Брюксел се нажежена. Посланиците на ЕС се срещат в сряда, а министрите на енергетиката ще бъдат в столицата на ЕС в петък за извънредна среща на върха.

Но какво означава всичко това? Какво се очаква да обсъдят министрите? И какво ще се постигне тази седмица? Какъв е проблемът?

Цените на електроенергията скочиха в целия континент, движени главно от Русия, която използва доставките на газ, за ​​да удари съюзниците на Украйна в ЕС.

Цените на газа са тясно свързани с цените на електричеството в ЕС, като цената на електроенергията на едро се определя от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на търсенето за следващия ден. Газът поскъпна много – фючърсите достигнаха 238 евро за мегаватчас във вторник, повече от осемкратно увеличение в сравнение със същото време миналата година.

Ситуацията се влошава от високите температури по-рано това лято, които поразиха капацитета на водноелектрическия резервоар на Европа. Проблеми с поддръжката принудиха Франция да затвори 32 от своите 56 ядрени реактора, подкопавайки ролята на страната като износител на електроенергия. Защо се влошава ситуацията?

Цените на енергията се стабилизираха донякъде, след като удариха рекордите в края на август, но голямата тревога е как ще се справи континентът през зимния отоплителен сезон.

Руският Газпром заяви в петък, че ще спре доставките на газ за Европа през газопровода Северен поток за неопределено време.

Притеснението е, че всичко освен мека зима може да принуди правителствата да ограничат доставките, особено за индустриалните потребители. Какво прави ЕС за да се справи?

Страните от ЕС са запълнили газовите хранилища на 82 процента от капацитета си, доста преди целта от ноември, договорена това лято, и давайки известна отсрочка на страховете за доставките преди зимния сезон.

Комисията изготвя планове за „спешна намеса“ в енергийния пазар на ЕС, като европейските посланици ще получат нова политическа оценка от Комисията преди срещата на министрите в петък, потвърди говорител на Комисията във вторник.

Много държави също взеха нещата в свои ръце и обявиха мерки за подкрепа и защита на потребителите от огромните сметки за енергия.

Френският президент Еманюел Макрон в понеделник каза, че Франция е готова да достави повече газ на Германия тази зима в замяна на внос на енергия от Берлин.

Държавите от ЕС, включително Германия , Италия и Испания, въведоха широкообхватни планове за спестяване  на енергия, които включват температурни ограничения за бизнеса; някои планират внезапни данъци върху свръхпечалбите, направени от производители на енергия, които не използват природен газ.

Въпреки че Комисията все още не е публикувала официално предложение, тя очерта няколко варианта.

В предварителната си оценка, получена от POLITICO миналата седмица, Комисията предложи усилия за намаляване на търсенето на електроенергия. Тя също така предлага страните да ограничат цената на енергията от източници, различни от газ, и да преразпределят средствата от високопечелившите производители на енергия, за да помогнат на потребителите.

Междувременно, руският президент Владимир Путин заяви, че ще спре целия износ на газ и петрол, ако се въведе таван на цените.

Комисията също така представи няколко идеи за ограничаване на цените на газа в друг документ, видян от POLITICO — определяне на максимална цена за руски газ или намаляване на цените чрез административни действия.

Испания и Португалия, които получиха специално разрешение от Комисията през юни да въведат временна горна граница на цените на газа, се разглеждат като възможни пробни модели за подобни мерки в целия блок. Но анализаторите изразиха съмнения, че иберийският модел, който включва субсидиране на производителите на изкопаеми горива, може да се приложи другаде – особено в страни, където изкопаемите горива са голяма част от енергийния микс и тяхното субсидиране може да се окаже скъпо. Подкрепят ли страните от ЕС плановете на Комисията? 

Много държави от ЕС сега подкрепят пазарна намеса, включително някакъв вид таван на цените на енергията, но мненията остават разделени по други предложения, като например определянето на максимална цена за руския газ – идея, повдигната от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в петък.

Кремъл предупреди, че ще спре газта в отговор, което предизвика тревога в някои страни.

Въпреки че сега Германия получава много малко газ от Русия, тя все още се притеснява, че спирането на газа ще има лавинообразно въздействие в целия блок. „Ние оставаме скептични, когато става дума за въпроси, свързани с тавана на цената на газа“, каза говорител на германското министерство на икономиката.

Но други не изглеждаха обезпокоени, като френският президент Еманюел Макрон, който в понеделник каза, че „ако Комисията реши да въведе таван на цените на природния газ, закупен чрез тръбопроводи от Русия, Франция ще подкрепи такава мярка“.

Варшава отива една крачка напред и ще предложи ограничаване на цената на целия внос на газ за Европа, каза полски дипломат пред POLITICO.

Има и предпазливост относно премахването на връзката между цените на газа и електроенергията, въпреки че мненията започват да се променят. Германският министър на икономиката Роберт Хабек призна, че блокът се нуждае от „основна реформа на пазара на електроенергия“. Какво се случва след това?

Министрите на енергетиката на ЕС ще се отправят към Брюксел в петък, но не е ясно дали резултатът ще бъде споразумение.

Чехите, които в момента заемат ротационното председателство на Съвета, съставиха списък с предложения , включително тавани на цените на газа от „специфични юрисдикции“ (да се чете: Русия), временно отделяне на цените на газа и електроенергията, увеличаване на „ликвидността на пазара“, „ограничаване на приходите на генератори, които не използват газ, и оценка на въздействието на системата за търговия с емисии на ЕС“.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела каза, че министрите ще разгледат две предложения: премахване на връзката между цените на газа и електричеството и определяне на максимална цена за електроенергия, която не е генерирана от газ, като ядрена и възобновяема енергия.

Но според един дипломат от ЕС все още не е предложено законодателство и срещата на върха в петък ще бъде по-скоро за обсъждане на национални гледни точки, като официалните разговори ще се проведат на следващия енергиен съвет през октомври. Високопоставен служител на Комисията предположи, че официално предложение ще дойде едва след речта на фон дер Лайен за състоянието на Европейския съюз на 14 септември.

Лидерите на ЕС също ще проведат среща на високо равнище през октомври , но с плашещите цени на енергията има нарастващ натиск за бързи действия.

„Ако постигнем целта, това ще отнеме седмици, а не месеци“, каза германският канцлер Олаф Шолц в понеделник.

Превод и редакция: Аnteni.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html