събота, 4 май 2024 г.

Цветозар Томов, ЦИК: За всяка машина ще отговаря техническо лице

„Ще има мрежа от техници. За всяка машина ще има техническо лице, което ще отговаря за изправността. Една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК“. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК проф. Цветозар Томов, като под една „компания“ вероятно визира „Сиела Норма“, която спечели търга за машинното гласуване.

„Да, това е добре да бъде ангажимент на държавата. Не съм убеден, че подобна организационна задача може да бъде осъществена само от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина човека. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди човека. Трябва да се търси решение за взаимодействие на повече държавни институции и най-вече Министерството на електронното управление“, коментира той във връзка с поддръжката на машините за вота.

ЦИК упражнява пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване, увери проф. Томов.

„Всички машини се намират в един склад и достъп до него се разрешава само от ЦИК. Всяка дейност, която екипите на „Сиела“ ще извършват с машините за гласуване, се контролира пряко от ЦИК“, обясни той.

Томов обясни, че все още не е взето решение от Комисията за броя на избирателни секции в чужбина. Неговото очакване е те да са колкото са били на предишните избори.

Над 400 машини се подготвят с демоверсия на софтуера за гласуване, за да бъдат използвани за организация на пробно гласуване, съобщи още проф. Томов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html