петък, 3 май 2024 г.

Министър Шишков: Пострадалите села ще бъдат изградени отново

Кадър БНТ

Пострадалите села в Карловско трябва да бъдат изградени наново. Това заяви пред БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Шишков каза обаче, че в момента никой не може да направи сметката какви са щетите. „Предстои голяма експертна работа и като възстановяване, и като строителство, проектиране и пълен анализ на ситуацията. На практика селата буквално се нуждаят от чисто нова инфраструктура в основната си част“, каза той.

„Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя. Реката беше излязла в огромни количества от коритото си. На живо мога да уверя, че гледката беше още по-потресаваща. Важното е, че няма жертви“, каза той.

„Сега максимално бързо трябва да се разчисти земната маса и дървеният материал по улиците и дворовете на хората. Следва много важен момент за възстановяване на инфраструктурата на тези села – 4 или 5 моста са паднали, улиците са в изключително тежко състояние. Няма вода. Една от причините за това е, че няма ток и когато се възстанови захранването, ще тръгнат и помпите. Но със сигурност ще има щети по водопроводната мрежа и ще трябва изключително внимателно да пускат водоподаването, защото ще има и течове, и трябва да се внимава да не се залеят отново селата“, каза министърът.

„Най-важното е не да си прехвърлят институциите вината една на друга, а да се помогне на хората“, каза още Шишков и допълни: „Необходимо е да се направи анализ къде са пропуските, със сигурност има пропуски, но аз считам, че основната причина е природното бедствие“.

За интерконектора с Гърция министър Шишков заяви, че има пълна мобилизация за строителството и той е изключително доволен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html