събота, 4 май 2024 г.

100 млн. лева джакпот са заложени в изборната битка за Пловдив

Тютюневите складове са руина, но остават апетитна хапка.

Поне 100 милиона лева джакпот са заложени на изборите в Пловдив, пише в новия си брой в. „Галерия“. Става въпрос за борбата около прочутите сгради на Тютюневия град, част от които вече бяха бутнати по тъмно, въпреки ожесточената съпротива на културния министър проф. Велислав Минеков.

От едната страна са ГЕРБ, които са застанали като истински матросовци в защита на новите собственици, решили да заличат историческите сгради и да построят нови билдинги. Блокове, офиси или нещо друго, те си знаят. Но имотите са изключително апетитни, тъй като се намират в центъра на Пловдив, на тихи улички.  Построи ли се нещо, то ще бъде разграбено за секунди на рекордни цени, довериха брокери от под тепетата. Собствениците ще лапнат поне 100 милиона лева печалба, изчислиха те.

Засега две партии скачат с голи гърди по темата, разчитайки на дивиденти. От една страна са ГЕРБ, които са пратили кмета на Пловдив Здравко Димитров да защитава събарянето на историческите сгради. Той се аргументира, че те отдавна са руини, опасни за хората и новите им собственици са на страната на закона.

От другата страна играе „Демократична България“. Коалицията организира няколко протеста срещу бутането на историческите сгради. Според десните Тютюневият град на Пловдив умишлено от години се руши и не е обявяван за културно наследство, за да бъде взет без пари и продаден после за милиони.

За капак през годините избухваха от нищото съмнителни пожари. На своя страна ДБ имат Петър Петров, директор на НИНКН (б.а. -Институтът, който брани паметници на културата), и архитект Бакалова, негова съпруга и яростен защитник на целостта на складовете. В битката се включи и служебният министър Минеков, който се закани да опази историческите сгради.

Куриозното е, че секунди след първото му посещение в Пловдив, строители бутнаха една от постройките и избягаха. Той се ядоса и се върна по нощите, но напразно.

После кметът Здравко Димитров лично се нахвърли на министъра. В отговор Минеков сезира МВР и прокуратура, така че възелът се заплете.

Засега встрани от бойните действия стои „Продължаваме промяната“. Хората на Кирил Петков и Асен Василев в Пловдив бяха попитани от наш репортер, но бяха категорични, че казусът е заплитан поне от 10-15 години и всяка присъда ще е грешна. БСП също не поискаха официален коментар, но определиха случилото се като резултат от години грабежи на ГЕРБ в града.

Със сигурност обаче Тютюневият град остава ключов в битката за Пловдив. Местните хора имат сантименти към историческите сгради и от 10 мнения 9 са в подкрепа на историята, независимо на чия страна ще застане съдът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html