четвъртък, 2 май 2024 г.

Гълъб Донев обеща държавата да отпусне средства и помощ за учениците на пострадалите в Карловско

Кадър: Нова ТВ

Служебният премиер даде извънреден брифинг от наводненото село Каравелово, на който обеща държавата да подпомогне засегнатите от водната стихия.

„Няма загинали хора, да, има материални щети, но важното е че когато човек падне може да се изправи“, каза Гълъб Донев.

Държавата ще отпусне средства и ще осигури строителни материали за възстановяване на нанесените щети след наводненията.

„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища“, съобщи Донев.

Донев отчете, че приливната вълна е нанесла огромни поражения върху инфраструктурата и много частни имоти. „Държавата от първия ден провежда спасителни действия. Нещо уникално е, че нямаме пострадал или загинал от това бедствие. Стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия. Всички усилия и средства на държавата са впрегнати“ добави.

Премиерът обеща, че ще бъдат предоставени временни жилища. Относно семействата с деца ученици, той уточни: „Всички родители ще могат да получат и помощ за първия учебен ден. И за това е помислила държавата. Няма да остане нито един, който е засегнат, и да не бъде подпомогнат“, подчерта министър Донев.

Още в сряда Министерският съвет ще вземе решение, с което да бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за засегнатите населени места, включително и Сопот, където има проблем с питейната вода. „Агенцията за социално подпомагане веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ“, заяви Донев.

Като причина за бедствието той посочи огромните количества дъжд, паднали в Средна гора. „И изсичането на гората е проблем. С Министерството на земеделието установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко изсечено дърво е дадено разрешение. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието“, добави премиерът.

Пострадалите семейства могат да кандидатстват за еднократна помощ и днес. Служителите на Агенцията за социално подпомагане са на разположение. Подаването на заявления ще става на място. До сряда местните власти ще бъдат готови да предадат списъците със засегнатите.

Донев посочи, че всички институции, държавата, доброволците, които участват във възстановяването на щетите от бедствието, показват, че силата е в това да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html