понеделник, 29 април 2024 г.

Министърът на енергетиката: Зимата няма да е студена, цената ще се оптимизира

Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Росен Христов категорично заяви в ефира на BTV, че не ни очаква студена зима и че цената ще се оптимизира.

Стана ясно, че по интерконектора с Гърция в момента не тече газ, тъй като е в етап на завършване. Тестван е за налягане, като в момента се тестват и различни други системи.

„С „Газпром експорт“ преговаря „Булгаргаз“. От руска страна има много силен политически нюанс. Изчакваме позицията на „Булгартрансгаз“. От тях не сме получили отговори по различни въпроси – цени, срокове за доставка, защита по клаузи. Към този момент не смятаме, че въвличане на правителството в преговори с руското правителство ще доведе до различен резултат. Министрите не говорят с руснаците“, заяви Христов.

От думите му стана ясно, че руската компания не е обявила какви ще бъдат цените, ако доставките бъдат подновени. Той отбеляза, че служебният кабинет работи и по други възможности за доставки за втечнен газ и тръбен газ от Турция.

Според министърът не е имало свободни слотове за разтоварване на танкерите в Гърция, тъй като всичко е било резервирано. Добави, че според него, ако България беше договорила с посредници за разтоварването, цената е щяла да бъде висока.

Христов отбеляза, че в средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове за 2023 година и след това ще се обяви търг за танкери с втечнен газ.

Служебният кабинет е договорил един слот в Турция, в който ще бъде разтоварен един танкер с втечнен газ. Министърът обеща, че ще се водят преговори за дългосрочно ползване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html