неделя, 28 април 2024 г.

Директорът на Басейнова дирекция: Най-тежко пострадалите райони не са пострадали от скъсаната дига на Стряма

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Новият директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов коментира причините за бедственото положение в населените селата Богдан, Каравелово и Слатина, в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Валежите се изсипаха за много кратък период – в рамките на 14 часа. Това са количества над 200 кубика на квадратен метър. Това е основната причина за бедствието и в най-пострадалите села – Богдан, Каравелово и Слатина. Разбира се, не може да виним само времето, винаги има и повторни фактори – поддръжката на реките, река Стряма е изцяло коригирана, а при определени параметри тази корекция трябва да се поддържа“, каза Узунов.

Той подчерта, че голямото количество на валежите е допринесло за скъсването на дигата на река Стряма.

„В рамките на корекцията по отношение на съоръженията е отговорна институция „Напоителни системи“. За почистването на реките са отговорни кметовете, а за населените – областните управители. Като проверката, която направихме от петък насам, показва, че най-тежко пострадалите райони са наводнени от дерета, не от самата река Стряма. Точно в този участък сме направили предписание миналата година да се предприемат действия по възстановяване на дига, както и по почистване, но тези дейности не са били изпълнени“, допълни Узунов.

По думите му в село Трилистик причината е друга – там има скъсана дига.

Попитан можеше ли да се предотврати подобно бедствие, той отговори: Басейнова дирекция не е компетентна по отношение на сечите извън реките. Да, имаше много дървета в реката. Над село Слатина щетите бяха много фрапиращи. Но там има и голям наклон, дори и да имаше дървета – водата щеше да разруши дерето. Има група, която вече разчиства дърветата и останките от мостове. При другото критично място – село Трилистник, са предприети действия още в събота.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html