събота, 4 май 2024 г.

Турция посредничи за разрешаването на либийския конфликт

След свалянето на Муамар Кадафи от власт, Либия е в перманентна гражданска война.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата враждуващи премиери на Либия, Абдул Хамид Дбейба и Фатхи Башага, са били поканени по едно и също време на посещения в Турция в петък, съобщава днес „Дейли Сабах“, цитиран от БТА.

Възможно е това да е бил опит да бъде организирана среща между двете фракции на фона на подновения конфликт в Либия. В момента в страната има две враждуващи правителства: едното в Триполи начело с Абдул Хамид Дбейба, а другото в Сирт, ръководено от влиятелния бивш вътрешен министър Фатхи Башага.

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие премиера на либийското правителство на националното единство Дбейба и разговаря с него при закрити врата в Истанбул.

По същото време обаче се появиха съобщения, че съперникът на Дбейба, бившият вътрешен министър Башага, който ръководи базираното в Сирт правителство, назначено от парламента, също е бил поканен в Турция за разговори. Докато визитата на Дбейба обаче беше оповестена и бяха разпространени снимки от нея, то посещението на Башага не беше съобщено официално. Дипломатически източници, запитани от „Дейли Сабах“, са отказали да потвърдят, че той е бил в Турция.

Въпреки това в събота посолството на САЩ в Либия разпространи изявление на американския посланик в страната, който казва, че на 3 септември е разговарял с Фатхи Башага по телефона „след важните му срещи в Турция“, с което практически потвърди посещението на алтернативния либийски премиер в Турция.

Двете посещения са се осъществили в условията на най-голямата ескалация на вътрешния конфликт в Либия за изминалите две години. През последните дни въоръжени групировки водят боеве в западните предградия на либийската столица Триполи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html