понеделник, 29 април 2024 г.

Пеканов каза кога ще се получат средствата по Плана за възстановяване и устойчивост

През есента България ще получи първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 1,3 млрд. евроВ това изрази увереност служебният вицепремиер с ресор еврофондове Атанас Пеканов в студиото на БНТ.

„Знаете, че имаше един отворен казус, проект на МВР, който в момента започва да се реализира. Смятам, че сме намерили решение как този индикатор да се реализира. И в разговори с Европейската комисия показахме, че се движим именно към успешното му реализиране. Направено е първото искане за плащане, парите трябва да дойдат през есента, заяви Пеканов.

Държавата обаче няма да чака получаването на въпросните средства, а ще започне да реализира проектите, по които са предвидени европари. Един от тези проекти е започнатата още от кабинета „Борисов“ програма за саниране на жилищни сгради.

Ситуацията в Карловско, той коментира така: „Колегите министри от няколко дни са в района, институциите реагираха бързо. Хората, които са пострадали, ще бъдат подпомогнати“. „Нека първо да се успокоят нещата, ситуацията е под контрол. Държавата има достатъчно механизми, с които да подпомогне хората“, каза Пеканов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html