събота, 4 май 2024 г.

Министър Минеков: Културното ни наследство не струва и стотинка заради олигарсите и техните кметове

Снимка: БГНЕС

„Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и стотинка, когато насреща ви застанат олигарси и техните кметове“, заяви пред „Неделя 150“ на БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

„Още миналата година кметът на Пловдив е дал разрешение за т.нар. безопасност и здраве поръчка, която означава, че той разрешава срутването на сградата.“

Минеков изрази предположение, че след като в предишен период сградата от Тютюневите складове в Пловдив „не е била докосната“, е трябвало да се случи така, че точно в периода, когато той е служебен министър, тя да бъде съборена.

„Явно целта е била не само това да се случи, но това да бъде и един жест, насочен към служебното правителство. Бях предупреден, че собствениците разполагат с 11 медийни сайта, които обработват мнението в Пловдив, а отчасти и в София, което беше нещо и като закана.“

Проф. Минеков цитира разследване на сайта „Биволъ“, според което съборената сграда е собственост на „едни известни производители на ракия, които са били твърде близко до партия ГЕРБ“.

„Воювам с действащия Закон за културно наследство от 2009 година“, каза още Велислав Минеков. По думите му, ако някои от досега направените предложения за промени в закона са влезли в Народното събрание, „това нямаше да се случи“.

„На този закон основният му сакатлък е по отношение на недвижимото културно наследство“, категоричен беше пред националното радио служебният министър на културата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html