четвъртък, 2 май 2024 г.

Богомил Николов: Внимавайте! Има скрита инфлация

Снимка: Кадър Нова Тв

„Отваряйте си очите и бъдете по-внимателни при пазаруване.  Лоша практика са злоупотребите с кантарите, контролните везни, цената за килограм или 100 грама“, алармира Богомил Николов от асоциацията „Активни потребители“ в ефира на Нова тв.

Политиците обичат да подклаждат мантрата за спекулата. Постоянно говорят за това, за да се харесат на избирателите. Всъщност, такова понятие няма. То има някакъв граждански смисъл, но обобщава непазарни практики, които могат да бъдат различни.

„Не можем да говорим за спекула на един пазар, на който има 30 търговци, които продават домати. Най-малкото, защото на един километър имате друг пазар. И всички тези хора не могат да се договорят. Това са хиляди дребни търговци”, добави още той.

„Има скрита инфлация  – цената е същата, но грамажът е намален. Ако производителят намали грамажа, но остави цената, 8 от 10 потребители няма да забележат, че е по-малко“, каза Николов. Той даде съвет към потребителите да внимават повече и да не купуват спонтанно.

Ясно е, посочи той, че има инфлация. „Парите поевтиняха, но нека да не си обясняваме всичко със спекула. По този начин много по-трудно ще намерим истинските причини за тази инфлация и трудно ще се преборим с нея. Трябва да говорим повече за доходите и за компенсиране на покупателната способност”, смята Николов.

Богомил Николов коментира и пазаруването на българите в Турция, където цените на зеленчуците са по-ниски.

„Трябва да добавим транспорта, чакането, какви количества може да внесем свободно. Туристите отиват с автобус, как ще се върнат с щайгите с домати? Не трябва да забравяме, че има много специфични сортове домати, които се отглеждат само в България“, коментира Николов.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html